VOLITE CVIJEĆE? Stavite biljke u stanu na odgovarajuće mjesto, kako bi bolje napredovale

VOLITE CVIJEĆE? Stavite biljke u stanu na odgovarajuće mjesto, kako bi bolje napredovale

Svako ko voli cvijeće vjerovatno ga ima dosta i u stanu. Kako bi ono bolje napredovalo morate da ga stavite na pravo mjesto.

Nekim biljkama je potrebno više svjetlosti, nekima manje, a u nastavku članka možete pročitati na kojim mjestima će vaše biljke bolje uspijevati.

Kako bi vaše cvijeće dobilo malo direktnog sunca potrebno je da ga stavite u sobu koja je okrenuta prema sjeveru. To će najviše prijati cvijeću poput venerine vlasi, aglonema, slezenice, blehnuma, primorkog zvončića, sobne lozice, citrusa, smokve, paprati, pelea, piše portal ljepota.ba.

Ako je vašoj biljci suncu potrebno mnogo svjetlosti, najbolje bi bilo da je stavite u sobu koja je okrenuta prema jugu, jer će na taj način biti izloženo suncu maksimalno devet sati dnevno.

Takav smještaj najbolje prija cvijeću poput ananasa, abutilona, kaktusima, bendžaminu, malabarskom ljiljanu, hibiskusu, jasminu, pasiflori, biljkama mesnatih listova, rajskoj ptici i kalama.

Ako je vašim biljkama potrebno da uvijek budu izložene suncu stavite ih u sobu koja je okrenuta prema istoku. To će najviše prijati kaladijumu, lisnatoj begoniji, draceni, sobnoj paprati, kafi, japanskoj araliji i maranti.

Ukoliko je vašim biljkama potrebno prirodno provjetravanje stavite ih u sobu koja je okrenuta prema zapadu. To će najviše prijati akalifi, katleji, cikasu, vodenoj palmici, kaučukovom drvetu, pisoniji, afričkoj ljubičici, sobnoj lipi, plumbagu i vresiji.