Znale li da su mobiteli prava legla opasnih bakterija? Evo kako ih se možete riješiti…

Mobitel
Svakodnevno tipkanje po mobitelu, dodiri prljavim prstima ili masnim licem, stvari su koje svi radimo. Uzmete suhu maramicu, obrišete mobitel i mislite da je čist. Promijenit ćete mišljenje čim shvatite koliko se bakterija nalazi samo na ekranu i ostatku mobitela.
Iako se neke bakterije mogu skinuti vodom, na mobitelu dugo ostaje biološka povijest svih aktivnosti, piše portal Net.hr.
Istraživanje studenata s Fakulteta u Surreyu pokazalo je kako se na mobitelu koji se koristi svakodnevno zaista nalazi hrpetina bakterija. Većina ih je bezopasna za ljudsko zdravlje, ali…
Uz bezopasne bakterije, pronašli su i Staphylococcus aureus, koju se često nalazi u slučajevima trovanja hranom, kod kožnih oboljenja i kod sepse. Ljudi su prijenosnik i nositelj te bakterije. Osim te, na mobitelu se mogu nalaziti enterobakterije i enterokok koji same po sebi nisu opasne za zdravlje, ali u slučaju slabog imuniteta mogu ozbiljno naškoditi.
Upravo zbog toga što se mobiteli koriste u rukama, sigurno ste tipkali po njemu u javnom prijevozu, ili čak na wc-u. Tako ste prljavštinu i bakterije samo gomilali na ekranu i tipkama. Ruke uvijek operete kada stignete kući, ali sigurno vam rijetko na pamet padne kako očistiti mobitel.
Za vrijeme razgovora na mobitel se lako prenosi i slina i tekućina iz nosa. Ako ste prehlađeni ili ste nedavno preboljeli neku bolest, bez čišćenja mobitela moguće je da vam se ista bolest brzo vrati.
Kako očistiti mobitel
Kako bi bili sigurni da na svoje lice i ruke prenosite što manje prljavštine i bakterija, bitno je
čistiti mobitel svaki dan. Neki su uređaji posebno osjetljivi, dok neke čak možete staviti pod vodu i oprati ih.
Dakako, to možete jedino s vodootpornim mobitelima. Ako nemate vodootporni uređaj, onda možete ovako postupiti:
1. Prije nego počnete čistiti mobitel isključite ga kako ne bi došlo do iskrica ili kratkog spoja. Ako ga odlučite temeljito čistiti, najbolje je izvaditi bateriju.
2. Nemojte koristiti tekućinu. Iz tog razloga postoje posebne krpice koje mogu biti vlažne i suhe, a pomoći će u antibakterijskom čišćenju baš kao i tekućina.
3. Kada čistite mobitel nemojte koristiti tvrde krpe ili ručnike, jer samo malo ali često grebanje može vam jako oštetiti ekran
4. Ne savjetuje se pretjerano prčkanje po utorima za kartice ili USB utoru. Čipovi koji se tamo nalaze vrlo su osjetljivi i lako ih možete oštetiti.
5. Koristite malu gumenu puhalicu uz pomoć koje ćete ispuhati prašinu iz nedohvatljivih utora.
6. Nakon čišćenja mobitela, posebice nakon korištenja vlažne krpice, nemojte odmah paliti mobitel nego mu dajte par minuta da se osuši sam.
7. Nemojte koristiti alkohol kako bi očistili ekran mobitela već si radije priuštite posebne antibakterijske tekućine za čišćenje ekrana. One su blage i namijenjene upravo tome pa vam neće oštetiti masku niti ekran mobitel.
8. Da bi ste osušili mobitel nakon pranja nikako ga nemojte sušiti sušilom za kosu ili stavljati iznad radijatora. Pustite ga da se suši sam.
9. Na ekran nalijepite tanku foliju za ekran pa kada se previše zaprlja ili izguli, samo ju zamijenite.
Najbolji način da vaš mobitel bude čist, i da ne bude izvor opasnih bakterija, je da ga obrišete pomalo svaki dan. Steknite naviku uz pranje ruku kada dođete doma oprati ili obrisati svoj mobitel i problem je riješen!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *