VELIKO ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Koja društvena mreža je najgora za psihičko zdravlje

Društvene mreže

Istraživači sa Univerziteta u Pittsburghu ispitali su korisnike društvenih mreža o njihovim navikama i raspoloženju dok ih koriste.

Istraživanje je obuhvatilo 1.787 ljudi od 19 do 32 godine, a odnosilo se na Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine i LinkedIn. Prvi rezultat koji su istraživači dobili jeste da što više vremena mlada osoba provodi na društvenim mrežama, to je sklonija depresiji, piše portal Mojezdravlje.info.

Pitate se – kako društvene mreže utiču na depresiju? Osim što izazivaju osećaj ljubomore, podstiču i opsjednutost životom druge osobe. Na kraju, to nas vodi do ubjeđenja da svi žive bolje i srećnije od nas samih.

Istraživači su kasnije došli i do rezultata koje mreže čine da se najviše osjećamo pod stresom i manje vrijedno – na prvom mestu našao se Instagram, a na kraju YouTube, koji ni najmanje nije uticao na nečije zdravlje.

Stručnjaci upozoravaju da će ovakav efekat mreže imati upravo na one pojedince koji imaju sklonosti da budu depresivni, ponajviše zbog niskog samopouzdanja, koje nikada nisu izgradili.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *