VAŽNO UPOZORENJE UOČI MOGUĆE EPIDEMIJE GRIPE: Tamiflu i Relenza nisu efikasni koliko se tvrdi!?

prehlada, gripa

Uz upozorenja na moguću epidemiju gripe, iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) poručili da su građanima u borbi protiv gripe na raspolaganju antivirusni lijekovi. Tvrdi se da su ti lijekovi djelotvorni kod svih oblika gripe.

Radi se o lijekovima Tamiflu (oseltamivir) i Relenza (zanamivir) koji, prema objašnjenju iz CDC, umanjuju simptome gripe i ubrzavaju oporavak nakon nje, piše Slobodna Dalmacija.

Nezavisne analize, međutim, pokazuju da to nije istina, te da su informacije o njihovoj efikasnosti rezultat netransparentnih istraživanja čije su rezultate u javnosti frizirale farmaceutske kompanije.

Tako neprofitna organizacija Cochrane, koja okuplja stručnjake iz 120 zemalja s ciljem nezavisnih analiziranja i prikupljanja dokaza u području medicine, objavila je, naime, da Tamiflu i Relenza nisu ni približno efikasni kao što se godinama smatralo, te kako, uz to, mogu uzrokovati i ozbiljne nuspojave, o kojima se dosada nije govorilo.

Konkretno, oba lijeka, kako ističu iz Cochranea, smanjuju trajanje gripe samo za pola dana, a dokazi o sprječavanju komplikacija, kao što su upala pluća i bronhitis te smanjenju postotka hospitalizacija, nisu utvrđeni.

Također, Cochrane nije utvrdio ni da uzimanje tih lijekova sprječava širenje virusa gripe s jedne osobe na drugu.

Istodobno, iz Cochranea tvrde kako su kod osoba koje su uzimale Tamiflu zabilježene ozbiljne nuspojave, kao što su problemi s bubrezima, mentalni problemi, te mučnina i povraćanje, a moguć je i poremećaj srčanog ritma. Kod odraslih osoba koje su uzimale Relenzu nije utvrđen povećani rizik od nuspojava, dok za moguće štetno djelovanje u dječjoj populaciji nema dovoljno dokaza.

Sve navedeno iz Cochranea su utvrdili nakon pregleda i analize 46 kliničkih ispitivanja (20 za Tamiflu i 26 za Relenzu) u kojima je učestvovalo više od 24.000 ispitanika, a rezultati su, dakle, osporili pretpostavku da su ti lijekovi efikasni u borbi protiv gripe.

Podsjetimo, Tamiflu je veliku popularnost stekao u vrijeme panike koju je izazvala ptičja gripa, odnosno virus H5N1. Tvrdilo se da je on jedini lijek protiv ove bolesti, pa su mnogi pohrlili u apoteke kako bi se na vrijeme obezbjedili, a države su iz svojih budžeta izdvojile dosta novca kako bi osigurale dovoljne količine tog lijeka.

Na kraju se pokazalo da je to nije bilo korisno.

Povezano:


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*