TULIPANI: Prekrasno cvijeće koje ‘podiže’ svaki prostor

tulipani

Tulipan zasigurno ulazi u kategoriju cvijeća koji se ponosi svojim napadnim bojama i zelenim listovima. Radi se o biljci s napadnim cvijećem iz roda Tulipa, gdje postoji 109 vrsta čiji se uzgoj proteže na nekoliko zemalja kao što su južni dio Europe, Izrael, Sjeverna Afrika te sjeverozapadni dio Kine.

Naravno da je najpoznatija država po uzgoju tulipana ipak Nizozemska, no danas postoji toliko različitih vrsta koje možete vidjeti diljem svijeta. Tulipani su prije svega proljetno cvijeće koje raste iz lukovice, gdje mogu narasti do 4cm ili nevjerojatnih 71 cm.

Većina tulipana proizvede samo jedan cvijet po stabiljci s tim da postoje vrste koje ih mogu proizvesti nekoliko. Radi se kao što smo već rekli o poprilično upadljivom cvijetu u obliku zvijezde sa tri identične latice.

Boje cvjetova dolaze u različtim bojama. Imaju šest različitih prašnika, gdje svaki ima tri različita režnja. Jajnici su ovdje superiorniji sa po tri komore. Što se tiče ploda, radi se o kapsuli sa kožastim pokrovom.

Svaka kapsula sadrži brojne sjemenke koje imaju tanko sjeme. Tulipana ima mnogo a razlikujemo ih prije svega prema obliku cvijeta. Tako možemo recimo izdvojiti Tulipane Papagaje koji su poznati po tome što su im latice nejednake veličine, listovi jednostavni. Mogu narasti do 55 cm.

Tulipani su poznati po tome da podiži svaki prostor u kojem se nalaze, no ako ih za početak ne želite posaditi u svom vrtu nego ih želite imati u tegli, tada vam možemo dati par savjeta kako da imate to prekrasno cvijeće u svom dnevnom boravku.

tulipani

Potrebno je imati na umu kako tulipani vole prije svega vole plodno tlo, a ako ih namjeravate posaditi tada to učinite početkom rujna. Smatra se da je idealni period u razdoblju između rujna i prosinca.

Najbolje je posaditi više lukovica, recimo ako sadite njih tri tada ih je najbolje udaljiti jedne od druge na barem 15 cm. Kada ste odlučili gdje ćete ih rasporediti naš je savjet da uzmete dubinu od barem 20 cm. To se smatra idealnim kako bi se lukovice primile.

Naš je savjet kada tulipan ocvate i kada to cvijeće uvene, da jednostavno tu istu lukovicu posadite u svom vrtu ako ga naravno imate.

Izvor: Savjetnica.com

Povezano:


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*