SVE O BADEMOVOM MLIJEKU: Veoma zdravo i korisno, a možete ga napraviti sami, evo kako

bademovo mlijeko

Prije par godina svi su postali opsjednuti bademovim mlijekom. Ali, koliko uopće znamo o njemu i da li je ono dobro za nas?

Bademovo mlijeko sadrži samo mljevene bademe i vodu. Zbog toga ga veoma lako možete napraviti i sami kod kuće. Ono je odlična zamjena za kravlje mlijeko i idealan napitak za one koji su netolerantni na laktozu, kao i za one s alergijama na soju i gluten. Ne sadrži zasićene masne kiseline ni kolesterol, ali zato sadrži omega 3 masne kiseline, piše Elle.rs.

Odličan je izvor proteina, vitamina i minerala. Osim toga, bademovo mlijeko ima veoma malo kalorija i idealno je ako želite da izgubite suvišne kilograme. Ali kao i sa svim ostalim stvarima u životu, ni s bademovim mlijekom nije dobro pretjerivati. Naime, masti u orašastom mlijeku su iste kao i one u kravljem.

Jedna porcija dnevno je sasvim dovoljna za organizam, ali ako u toku dana popijete nekoliko kava s velikom količinom bademovog mlijeka niste uradili ništa dobro za svoju dijetu, kao ni za cjelokupni organizam. Osim toga, kupovna orašasta mlijeka često su puna šećera i razrijeđena vodom, zbog čega je mlijeko najbolje pripremiti kod kuće kako biste bili sigurni da iz njega dobivate ono najbolje.

Recept je jednostavan: šolju badema, koje ste prethodno potopili preko noći, ubacite u blender, dodate litar vode i miješate dok ih ne sameljete i dobijete mliječnu tečnost.

Kad je procijedite, možete joj po želji dodati cimet, med ili bilo koji drugi začin dok ostatke badema možete osušiti i iskoristiti umjesto brašna u kolačima.

Povezano:


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*