SEAT OTKRIO PRVE DETALJE: Ovo je nova Ibiza, ljepša i veća od stare, po svemu veoma nalik Leonu

Seat Ibiza

Petu generaciju modela Ibiza Seat će pokazati na ženevskom salonu automobila, a u prodaju pustiti u lipnju ove godine. Dok se navedeno ne dogodi, španjolski prioizvođač automobila objavio je osnovne informacije o vozilu i popratne fotografije.

Proizvođač tvrdi da je u pitanju u potpunosti novi model proizveden s ambicioznim ciljevima kao što su korak naprijed u sigurnosti, dizajnu, performansama i udobnosti, pri čemu će Ibiza postati prvi automobil iz Volkswagen grupe koji će biti temeljen i koji će profitirati od MQB A0 modularne platforme, piše Net.hr.

S više od 5,4 milijuna prodanih primjeraka Ibiza je postala Seatova ikona, a zajedno s Leonom i Atecom i jedan od stupova tvrtke na kojima se gradi njena uspješnost.

Nižući brojke, iz Seata poručuju da je nova Ibiza znatno prostranija, robusnija, sigurnija – i, nije neočekivano, najbolja dosad . Šira za 87 milimetara, dva je milimetra kraća i jedan niža u odnosu na prethodni model od kojeg ima za 68 milimetara širi prednji i 48 milimetara širi zadnji trag kotača. Povećan je za 95 milimetara i međuosovinski razmak koji sad iznosi 2564 mm pa je sve rezultiralo većom udobnošću iznutra prostranijeg, a izvana glomaznijeg vozila.

Seat Ibiza

Tvrdnja je proizvođača da je za 35 milimetara povećan prostor za noge putnika na stražnjim sjedalima, dok se prostor oko njihovih glava povećao za 17 mm. Na prednjim sjedalima to je povećanje još izraženije, a iznosi 24 milimetra. Sama sjedala proširena su za 42 milimetra što novu Seat Ibizu ističe u odnosu na konkurenciju, dok je prtljažni prostor povećan za 63 litre na ukupno 355 što predstavlja, nastavljaju iz Seata, najbolji rezultat u klasi.

Motorizaciju otvara 3-cilindrični 1.0 TSI snage 95 i 115 KS, a u drugom dijelu godine ponudu će proširiti i novi 4-cilindrični 1.5 TSI koji razvija 150 konjskih snaga. Dizelska strana ponude nudi učinkovite 1,6-litrene TDI motore snage 80, 95 i 110 KS, a nova MQB A’ platforma nudi i opciju “plinskog” (CNG) 1.0 TSI snage 90 KS. Motori snage do 95 KS bit će upareni s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem, a oni jači sa 6-stupanjskim. Automatski 7-stupanjski DSG mjenjači bit će opcionalni.

Seat Ibiza

Nova Seat Ibiza bit će dostupna samo kao hatchback s peterim vratima, što je objašnjeno funkcionalnošću i sportskijim izgledom u odnosu na model s trima vratima. Nudi se s četirima paketima opreme – Reference, Style, FR (naglasak na sportskim performansama) i Xcellence (naglasak na udobnosti, eleganciji i tehnologiji). Niz sustava za pomoć u vožnji kao što su Front Assist, Traffic Jam Assist, Adaptive Cruise Control, Keyless Entry System ne treba posebno naglašavati, no spomenut ćemo da se korištenje senzora i kamera za vožnju unatrag sada jasno vide na 8-inčnom zaslonu osjetljivom na dodir koji je lijepo uklopljen u interijer vozila.

Iz unutrašnjosti osvijetljene LED svjetlima izdvojit ćemo bežični punjač mobitela što je samo korak naprije u Seatovoj namjeri da postane predvodnik u povezivanju, pa su tu i Apple Car Play, Android Auto i Mirror Link…


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*