RUSKA MODA NA NAŠIM CESTAMA: Sve više vozača ugrađuje kameru u auto, evo zašto…

kamera-u-autuKad se počne govoriti o kameri ugrađenoj u automobil, mnogima je prva asocijacija Rusija. Zahvaljujući tamošnjoj “modi” ugrađivanja kamera u vozila, YouTube je pun smiješnih i tragičnih, ali jako zanimljivih video snimaka sa ruskih cesta.

[AdsWithin]Međutim, i u našim krajevima je sada sve učestalija pojava da vozači u svoje četvorotočkaše ugrađuju auto-kamere.

Trend je toliko uzeo maha da niko ne treba da bude iznenađen ako se u skorijoj budućnosti na internetu pojave video-snimci s kompilacijama saobraćajnih nezgoda s domaćih puteva, baš onakve kakve nastaju u Rusiji.

“Imam takvu kameru i jako je korisna, jer bilježi svaki pokret vozila i ono što se ispred njega dešava. Inače se bavim prodajom tih uređaja i mogu vam reći da posao ide odlično. Znam dosta vozača u Banjaluci koji tu kameru imaju”, ispričao je prodavac auto-kamera.

Postavljanje kamere u vozilo, ističe on, vrlo je jednostavno.

“Osim kamere, koja košta oko 100 maraka, a što zavisi od rezolucije, opcija i drugih faktora, sve što je potrebno jeste još i memorijska kartica koja snimak pohranjuje. Dakle, kompletna oprema može se kupiti za nekih, pa, otprilike, 150 maraka”, naglašava ovaj trgovac.

Princip rada ovakvih uređaja, kako dodaje, nije komplikovan.

“E sad, sve zavisi od kamere do kamere, ali i toga kako je podesite, te koliko memorije imate. Većina vozača ovaj sistem koristi tako da, kada se kartica napuni, onda se briše sve što je snimljeno, pa snima ponovo. Ako se dogodi nezgoda, isključite snimanje i sačuvate snimak”, kaže sagovornik Nezavisnih.

Rusi, dakle, ne snimaju svoja putovanja jer su strastveni video-amateri, već zato što im je potreban dokaz o uzrocima nezgode, kako bi ga priložiti policiji i osiguravajućim društvima, a takva praksa uskoro bi mogla da zaživi i na našim prostorima.

“Takvi snimci su korisni ne samo za osiguravajuća društva, već i za druge institucije, poput MUP-ova. Kod nas, prilikom kasko osiguranja, mogući su određeni popusti ukoliko na vozilu imate GPS sistem, odnosno sisteme protiv krađe. Kada je riječ o povlasticama za one koji imaju auto-kamere, u narednom periodu to može biti predmet razmatranja i našeg interesovanja”, kaže Saša Čudić, predsjednik Udruženja društava za osiguranje RS.

Da je riječ o korisnom sistemu, o kojim bi trebalo da razmišljaju vozači, slažu se i stručnjaci iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

“To je odlična stvar, jer, imali ste priliku vidjeti snimke iz Rusije, zahvaljujući kojima se dokumentuje mnogo toga što se inače ne bi uspjelo. Dakle, naš stav je pozitivan, a još kada bi to prepoznala osiguravajuća društva i stimulisala učestalije korištenje u autima, to bi doprinijelo i bezbjednosti saobraćaja”, kazali su u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS.

Sagovornik Nezavisnih iz policije ističe da policajci, nakon saobraćajne nezgode, na mjestu događaja uzimaju isključivo dokaze koje sami pronađu, ali ako im učesnik predoči video-snimak i njega će prihvatiti.

“Dakle, takav snimak nije dokaz, ali policajcima može poslužiti kao odlična smjernica u rasvjetljavanju uzroka saobraćajne nezgode”, kazao je sagovornik iz jednog kantonalnog MUP-a.

Vozače vjerovatno zanima kako, u slučaju nezgode, sudovi tretiraju video-snimke iz auto-kamera, a Ševal Kovačević, ovlašteni sudski vještak za saobraćaj BiH, kaže da se takvi zapisi prihvataju kao dokazi.

“Oni se uzimaju kao dokaz jer fotografija i video-snimak dosta govore. Pa na kraju krajeva, video-snimci se uzimaju i sa zgrada i služe kao dokazi”, pojašnjava Kovačević.

(Doznajemo.com/Nezavisne.com)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *