PATITE LI OD NESANICE: Ovaj napitak može produžiti vaš san najmanje za 90 minuta, vrijedi isprobati!

nesanica

Istraživači sa Louisiana State Universityja tokom ispitivanja pratili su sedam odraslih osoba koji su patili od nesanice.

Učesnici su dvije sedmice dva puta dnevno pili 240 ml soka od višnje, potom dvije sedmice nisu pili ništa te su zadnje dvije sedmice primali placebo. U poređenju s placebom, u sedmicama kada su pili sok od višnje, osobe su spavale u prosjeku 84 minute duže svaku večer.

‘Sok od višnje prirodan je izvor hormona melatonina koji regulira ciklus buđenja i spavanja te aminokiseline triptofana’, kaže koautor studije Frank L. Greenway, direktor ambulantnog kliničkog istraživanja na Pennington Biomedical Research Centeru na LSU. ‘Proantocijanidini ili tamnocrveni pigmenti u višnjama, sadrže enzime koji smanjuju upalne procese i razgradnju triptofana, koji tako duže djeluje u tijelu’, kaže.

Greenway procjenjuje da više od trećine Amerikanaca starijih od 65 godina ima nesanicu, koju definišu kao poteškoće sa spavanjem duže od tri noći u sedmici. Vjeruje kako je sok od višnje sigurniji način da poboljšate kvalitetu sna od uzimanja lijekova, s obzirom na nuspojave. ‘Tablete za spavanje povezane su s četiri puta češćim padovima kod starijih osoba, koji u toj dobi mogu uzrokovati prelome koji zahtijevaju operaciju’, objašnjava.

Niste ludi za višnjama? Probajte s kivijem. Ako sat vremena prije spavanja pojedete dva kivija, produžit ćete vrijeme spavanja za 13 posto i smanjiti buđenje tokom noći za 29 posto, nakon samo četiri sedmice korištenja, pokazalo je kineska studija.

Izvor: Magazin.hr

Povezano:


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*