OVO TREBATE ZNATI O MADEŽIMA: Neke možete ukloniti na prirodan način i bezbolno…

mladežMnogi pretpostavljaju da madež znači rak kože, što je, na sreću, daleko od istine!
Većina madeža je bezopasna i predstavljaju samo estetski problem, ali neki mogu biti zaista opasni – ukazuju na pojavu raka negdje u tijelu ili se sami mogu smatrati jednom vrstom raka kože – malignim melanomom. Zbog toga je neophodno znati prepoznati nenormalni, potencijalno kancerogeni madež.
Postoji mnogo načina uklanjanja bezopasnih mladeža prirodnim sredstvima, međutim, nikad, ali nikad ne smijete sami uklanjati potencijalno opasne madeže, već se odmah trebate obratiti dermatologu.
Što su madeži?
Madeži su nepravilnosti na koži, koje ima većina ljudi, neovisno u rasi i spolu. Medicinski naziv za madež je nevus. Ako se nalaze na vidljivom mjestu, kozmetički su problem i smatraju se nepoželjnima.
Većina madeža nastaje prije 20. godine života. Mogu se pojaviti bilo gdje na koži, pojedinačno ili u nakupinama, i u većini slučajeva su okrugli, ovalni i ravni. Obično su smeđe, crne, ružičaste boje, ili boje mesa. Površinske su nakupine tkiva i melanocita, stanica kože, koje proizvode pigment koji koži daje prirodnu boju. Izlaganje UV-zrakama povećava broj madeža, jer, kad se koža izloži suncu, melanociti proizvode više pigmenta, zbog čega koža tamni.
Međutim, pogrešno je reći da su sunčeve zrake uzrok nastanka madeža, jer se neke osobe rađaju s madežima. Većina madeža je nekancerogena, međutim, ako madež mijenja boju, oblik ili veličinu, ako je nepravilnog oblika, svrbi, boli ili krvari, ili nastane nakon dvadesete godine života, moguće da je kancerogen. Tada je potreban pregled dermatologa koji će, ukoliko je potrebno, u cijelosti odstraniti promijenjeni madež i histološki ga analizirati.
Neke bezopasne vrste madeža često blijede i otpadnu same od sebe, ali taj proces je jako spor i može trajati i do pedeset godina, dok druge vrste nikada ne promijene oblik i boju.
Vrste madeža
Mnogo je različitih vrsta madeža, od kojih neki mogu biti i izrazito bolni. Najčešće se javljaju ravni, okrugli, ružičasti, svijetlo ili tamno smeđi madeži. Najčešće su bezopasni i nekancerogeni. Česti su i madeži koji su malo izdignuti iz kože, različitih boja i sadrže melanocite. Ovi madeži rastu duboko u koži. Postoje i madeži na kojima rastu dlake.
Urođeni madeži (kongenitalni) prisutni su kod rođenja, a javljaju se kod 1-3% djece. Takvi madeži pokazuju veći rizik za nastanak malignog melanoma od madeža koji nastaju kasnije u životu. To pogotovo vrijedi za vrlo velike urođene madeže.
Mnoge osobe kojima su pretjerano aktivne žlijezde lojnice, razvijaju seborejične madeže, obično žute boje i hrapave površine.
Nakon srednje životne dobi moguća je pojava smeđih, plosnatih ili bradavičastih promjena koje nisu madeži već seborejične keratoze. Ove promjene su bezopasne.
Na mjestima izloženim suncu moguća je pojava mnogobrojnih smeđe pigmentiranih promjena koje zovemo solarne lentiginoze ili staračke pjege (iako se mogu javiti i u mlađoj životnoj dobi).
Atipični (displastični) madeži obično su veći od prosjeka ( veći od 5 mm), asimetrični, neravnih i nepravilnih rubova, neravnomjerne pigmentacije. Oni su opasni i predstavljaju povećan rizik za nastanak malignog melanoma. Oblik i boja im je neujednačena.
Lentigo maligna je još jedan oblik madeža, a naziva se i Hutchinsonove pjege. Uobičajen je na licu kod osoba starijih od 50 godina. Najprije se razvija okrugla mrlja na licu, dvije-tri nijanse tamnija od puti, koja polagano postaje veća i tamnija. Oko 30% madeža ovog tipa prelazi u rak kože poznat kao lentigo maligni melanom.
Sklonost madežima
Madeži su česti u dobi između 10 i 40 godina života. Najčešće se razvijaju kod osoba kod kojih je vrlo visok nivo hormona – kod adolescenata, trudnica, osoba na kontracepcijskim pilulama i hormonskoj terapiji… Hormoni su odgovorni i za tamnjenje i povećavanje madeža. Uobičajeno je da se većina madeža razvije do 20 godine života, kad se pojavljuju kao pjege na koži. Vremenom se boja i oblik ovih madeža, u većini slučajeva ne mijenja. Neke bebe se rađaju s madežima.
Uzrok stvaranja madeža
Uzrok stvaranja madeža je nepoznat, pa tako ne postoji niti univerzalni lijek za liječenje madeža. Neki su madeži naslijedni.Ovi madeži su vrlo često atipični i opasni. Slobodni radikali i UV-zrake pospješuju razvoj određenih vrsta madeža.
Povezanost madeža i raka kože
Oko 30% malignog melanoma nastaje iz madeža. Izlaganje suncu ili umjetnom izvorima zračenja povećava rizik nastanka malignog melanoma. Osobe s velikim brojem madeža od prosjeka (100 i više) imaju također veći rizik za nastanak malignog melanoma.
Pigmentne promjene koje mijenjaju veličinu, oblik ili boju, koje krvare, svrbe, postaju bolne ili se pojave nakon dvadesete godine života, mogu biti potencijalno opasne. Neki madeži klinički izgledaju potpuno dobroćudno, ali se pojavljuju na mjestima gdje se stalno iritiraju, npr. brijanjem- npr. vrat, noge i lice, pa se i za njih savjetuje preventivno kirurško odstranjivanje.
Ako se madež ukloni u ranoj fazi, sve kancerogene stanice se odstrane iz organizma i kad se jednom odstrani, madež se vrlo rijetko ponovo pojavljuje. Ako imate madeže po tijelu, preporučljivo je da ih bar jednom mjesečno detaljno pregledate- ako mijenjaju oblik, boju ili veličinu, svakako se obratite dermatologu.
Da biste spriječili nastanak madeža, redovno nanosite sredstvo za zaštitu od UV zraka i ograničite vrijeme izlaganja suncu.
Prirodna sredstva za uklanjanje bezopasnih madeža
Prirodna sredstva za uklanjanje madeža su preporučljiva, jer ne ostavljaju ožiljke nakon uklanjanja madeža, a i jeftina su!
Iako postoji mnogo prirodnih sredstava za uklanjanje madeža, ona se smiju primjeniti samo na bezopasne madeže. Nikad ne pokušavajte sami odstraniti kancerogeni madež, jer, i ako uklonite vidljivi dio madeža s kože, unutarnji slojevi i dalje ostaju aktivni i predstavljaju veliku prijetnju čitavom organizmu.
Iako je najbolja opcija ne dirati madeže, mnoge osobe ih imaju na mjestima koja ih nagrđuju ili gdje su izloženi stalnoj iritaciji, pa je, kao prevencija, preporučljivo uklanjanje madeža.
Najčešće korištena prirodna sredstva za odstranjivanje madeža su cvjetača, bijeli luk, ananas, med i ricinusovo ulje, peteljke smokve i jabučni ocat s vrućom vodom. Ovim sredstvima se ne mogu uspješno ukloniti sve vrste bezopasnih madeža, ali ništa vas ne košta pokušati!
Cvjetaču usitnite u kašu u blenderu, bez dodavanja vode. Ona sadrži dovoljno soka, kojim je svakodnevno potrebno mazati madeže, 1-2 sedmice, nakon čega će madež otpasti, ne ostavljajući ožiljak na koži.
Bijeli luk ogulite i smrvite u pastu, te je prije spavanja nanesite direktno na madež. Obvezno prekrijte gazom, učvrstite zavojem i ostavite preko noći. Ujutro skinite zavoj i pustite da koža diše preko dana. Navečer ponovite postupak. Madež će u kratko vrijeme otpasti.
Svježe iscijeđeni sok od ananasa svakodnevno nanesite na madež. Ne koristite industrijske sokove, jer ne djeluju! Ako imate ravne madeže, neće otpasti, već će vremeno izblijediti.
Ricinusovo ulje i med imaju sličan način djelovanja kao i sok od ananasa. Nježno svakodnevno umasirajte ricinusovo ulje ili med na madež, koji će vremenom otpasti.
Još jedna metoda uklanjanja madeža je piling madeža toplom vodom, 5-6 puta dnevno, tokom sedam dana, pri čemu je bitno da se madež i okolno tkivo potpuno namoči vodom. Nakon toga, vatom nanesite jabučni ocat na madež, ostavite da djeluje 10 minuta i dobro isperite vodom. Madež će vremenom nestati s kože.
Peteljke smokve sadrže sok koji je efikasan u uklanjanju madeža. Potrebno je svakodnevno premazati madež ovim sokom, dok madež ne nestane.
(Doznajemo.com/Mila PRLJ)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *