NOVA NADA ZA NEDONOŠČAD: Znanstvenici otkrili što uzrokuje prijevremene porođaje!

Novorođenče

Studija provedena na 50.000 trudnica rezultirala je velikim otkrićem koje bi u budućnosti moglo spriječiti prijevremene porođaje koji su vodeći uzročnik smrti mališana do pet godina

Po prvi put znanstvenici su na tragu kako da spriječe prijevremene porođaje koji su vodeći uzrok smrti djece do pet godina i invaliditeta. Čak 15 milijuna beba godišnje rodi se prerano diljem svijeta, javlja RTL.

U velikom istraživanju u kojem je sudjelovalo 50.000 trudnica, međunarodni tim stručnjaka definirao je šest gena koji određuju dužinu trudnoće, odnosno trenutak kada će se beba roditi.

“Po prvi puta imamo trag kojim treba ići kako bi razumjeli uzroke prijevremenog porođaja i pronašli lijek”, kazala je dr. Luis Muglia, šefica Prenatalnog instituta dječje bolnice Cincinnati u Ohiu koja je pomogla u istraživanju.

Dodaje kako se već dugo zna da se uzrok prijevremenih porođaja krije u kombinaciji gena i utjecaja iz okoliša, no sada konačno struka ima saznanja o tome koji geni utječu na to te da jedan od njih određuje na koji će način tijelo koristiti selen – mineral koji se nalazi u tlu, u mesu i plodovima mora, a uvelike pridonosi očuvanju trudnoće.

Znanstvenici su također otkrili i da zidovi maternice imaju puno veću ulogu u očuvanju trudnoće, no što se to dosad mislilo te da geni odgovorni za termin porođaja dolaze s majčine strane. U ovoj studiji sudjelovale su samo trudnice iz Europe.

Povezano:


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*