NAJVEĆI NEPRIJATELJI VAŠIH ZUBA: Na popisu je sedam namirnica, među njima i neke koje su inače jako zdrave

Zubi - zubobolja

Svi znaju da su bomboni i slatkiši štetni za zube, ali osim najpoznatijih neprijatelja postoji još nekoliko namirnica, među kojima su i neke koje su za organizam jako zdrave, poput citrusa i sušenog voća…

1. Suho voće

Suho voće je idealna poslastica i svakako je bolji slatki zalogaj od čokolada ili kolača, ali prepuno je šećera i lijepi se za zube. Stomatolog Radost Dubost za Huffington Post objašnjava kako se zbog šećera suho voće jako pridržava za zube, a šećer hrani bakterije u ustima, što može potaknuti zubnu eroziju. To ne znači da ga ne trebate jesti, već samo obavezno treba oprati zube nakon takve poslastice. Svježe voće ne izaziva taj problem iako ima šećera jer se on pomiješa sa slinom i sokom iz voća pa se ne može tako čvrsto držati na zubima.

2. Sokovi

Napici poput gaziranih ili sportskih sokova posebno su loši za zdravlje zuba ako ih često pijete. Pijuckate li često takve sokove, zube stalno izlažete kiselini koja se u njima nalazi, a to je štetno. Ako već volite takve sokove, pametnije je popiti jednu čašu odmah nego piti po malo kroz dan.

3. Tvrdi bomboni

Baš poput sokova, tvrdi bomboni su loš izbor za oralno zdravlje jer se dugo zadržavaju u ustima. Dok ih držite u ustima i čekate da se otope otpuštaju šećer koji se zadržava na zubima.

4. Alkohol

Iako se tako ne čini, i alkohol je u skupini opasnih pića za zube jer smanjuje stvaranje sline u ustima. Prema studiji s Yale Medical Group slina je bitna jer prirodno ispire zube od nakupljenih nečistoća. Također, alkoholičari često imaju problema sa zubnim mesom jer on iritira tkivo i smanjuje prirodnu količinu sline u ustima.

5. Citrusi

Hrana bogata kiselinom, poput citrusa ili rajčice, može uzrokovati karijes, pogotovo kad se jede sama. No nema razloga da preskačete ove namirnice dokle god nakon konzumacije usta isperete vodom. Citrusi također imaju i šećera pa ljudi često griješe kada primjerice sišu naranču jer tako direktno apliciraju kiseline i šećer na zube.

6. Škrobna hrana

Škrobna hrana, kao što je čips ili bijeli kruh, dugo se zadržava na zubima, a to može prouzrokovati naslage.

7. Kava i čaj

Poznato je da kava i čaj zbog kofeina ostavljaju mrlje na zubima, no postoji još jedna opasnost jer su zubi zbog ovih napitaka ljepljiviji pa se više toga prima za njih. (MojMagzin.info/Tportal)

Povezano:


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*