HELJDA: Obiluje zdravim i hranjivim sastojcima, a rijetko je jedemo

heljda
Heljda je iznimno zdrava i ukusna namirnica, a zanimljivo je da je u Europu stigla tek u srednjem vijeku iz Azije, no u našim krajeviam gotovo je potpuno zapostavljena u prehrani.
Heljda je lako probavljiva, prepuna vitamina skupine B i mnogih hranjivih sastojaka. Mljevenjem heljdina zrna dobiva se brašno od kojeg se priprema kruh, peciva, a posebno su ukusne i zdrave palačinke od heljdinog brašna.
Heljda se sve više konzumira i u drugdje u svijetu budući da sadržava dijetalna vlakna, minerale poput fosfora, magnezija, željeza, cinka, bakra i mangana te osam esencijalnih aminokiselina, bogata je flavonoidima i smanjuje razinu šećera u krvi.
Osobe koje izbjegavaju gluten bez razmišljanja mogu uživati u jelima od heljde, a snizuje i visok pritisak i kolesterol te održava zdravlje kardiovaskularnog sustava. Često služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša.
Zanimljivo je da se u kulinarstvu heljda smatra žitaricom zbog svoje hranjivosti, no botanički ona spada u kategoriju zeljastog povrća, a ponekad je svrstavaju i u voćke.
Možda ne znate, ali cvjetovi heljde vrlo su aromatični zbog čega privlače pčele koje proizvode poseban med koji karakterizira specifična tamna boja i snažan miris, a bogat je i ljekovitim svojstvima.
PALAČINKE OD HELJDINA BRAŠNA
Što vam je potrebno:

  • 250 g bršana od heljde
  • 2 jaja
  • 250 ml vode
  • 250 ml mlijeka
  • 40 g rastopljenog maslaca
  • malo soli

Priprema:
Umutite tijesto za palačinke (ako je tijesto pregusto dodajte malo mineralne vode) i ostavite ga da odstoji pola sata. Ispecite ih svake strane na tavi uz malo ulja.
Izvor: Tportal.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *