Evo koje voće trebate jesti da bi bili ZDRAVI I DUGOVJEČNI

voce-i-povrce-700
Uvođenjem voća u svakodnevnu prehranu možete čak i izliječiti određene bolesti. Pročitajte koje to voće trebate jesti što češće kako biste bili zdravi i dugovječni.
Smokve
Smokve su zdrave bez obzira konzumirate li ih svježe ili sušene. Sadrže puno vitamina C, vlakana, magnezija, kalcija, željeza, vitamina B6 i kalija. U smokvama se nalazi i posebna vrsta voćnih vlakana pektina, koja smanjuju krvni tlak. One imaju više vlakana nego bilo koje drugo voće ili povrće. U narodnoj medicini smokva se koristi protiv zatvora, zubobolje, tumora, kašlja, bradavica, upale grla i čireva.
Dinje
Dinja sadrži vitamine i minerale, uključujući vitamin C, vitamin B6, kalij, folnu kiselinu i puno karotena. Prema istraživanjima, beta karoten pomaže u borbi protiv raka pluća, a prema novijim istraživanjima koristi i kod liječenja drugih vrsta raka poput onog na grliću maternice, raka želuca i oralnih oblika raka. U narodnoj medicini dinja se koristi za osvježenje i psihičko smirenje, pomaže kod upale žučnih i mokraćnih puteva, probavnih smetnji, kao i kod uboda i opeklina.
Marelice
Marelice su odlični antioksidansi i pune su vitamina C i beta karotena. Osim toga, prirodan su izvor vitamina A, B kompleksa i kalija. Marelice su dobar izvor vlakana koji povoljno utječu na probavni trakt. One pomažu organizmu u obrani od bakterijskih infekcija, obnovi oštećenog tkiva, u razvoju jačih zuba i kostiju i poboljšavaju vid. Naravno, treba ih konzumirati svježe, a ne konzervirane.
Banane
Banane su pune kalija i zbog toga su odlične za snižavanje krvnog tlaka. Osim toga, sadrže puno vitamina B6 koji potiče jačanje imunološkog sustava. Istraživanja su pokazala da konzumiranje samo dvije banane dnevno osigurava energiju dovoljnu za 90 minuta napornog rada. One su savršen obrok na početku dana. Banane pomažu pri liječenju depresije, anemije, zatvora, gorušice, ublažavaju simptome PMS-a, poboljšavaju rad mozga i pomažu u smirivanju živčanog sustava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *