DEBELI I SRETNI: Slobodno jedite, dijeta ne produžava život

mrsanje-dijetaVisokokalorična hrana ne šteti zdravlju i ne smanjuje život, a dijeta ne garantuje dugovječnost, tvrde naučnici.

Stručnjaci iz Nacionalnog centra starenja u Baltimoru 25 godina su vršili eksperimente sa majmunima. Jedna grupa primala je jela sa malo kalorija, druga sa mnogo bjelančevina i šećera. Obje grupe majmuna živjele su podjednako dugo.

Bolesti koje dolaze sa godinama kod majmuna “na dijeti” pojavljivale su se nešto kasnije. Manji je bio rizik od raka, ali su zato srčane bolesti bile češće.

Ljudima koji pate od srčanih bolesti naučnici savjetuju da piju crveno vino, ali bezalkoholno, jer alkohol uništava sposobnost vina da smanji krvni pritisak.

Naučnici iz Barselone utvrdili su da je bezalkoholno vino poslije četiri nedjelje konzumacije znatno smanjilo krvni pritisak kod ljudi koji nisu ništa mijenjali u svojoj ishrani i načinu života.

Takva vrsta liječenja smanjuje rizik srčanih bolesti za 14 odsto, a moždanog udara za 20 odsto.

Američki naučnici su otkrili specijalan sastojak koji izaziva osjećaj sitosti, a ako se doda u jogurt ili osvježavajuće napitke može da pomogne u borbi s viškom kilograma.

Potencijalni instrument za korekciju težine jeste metilceluloza, bijeli prašak koji se rastvara u hladnoj vodi, ali prilikom zagrijavanja dobija oblik gela i liči na želatin.

Ovaj sastojak može da izazove osjećaj da je čovek sit čak i kada pojede malu količinu hrane.

U takvom slučaju čovjek će da utoli glad i neće imati potrebu da jede više, tvrde naučnici.

Povezano:


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*