DA LI JE STEVIJA SAVRŠENA ZAMJENA ZA ŠEĆER? Evo šta kažu poznati nutricionisti…

DA LI JE STEVIJA SAVRŠENA ZAMJENA ZA ŠEĆER? Evo šta kažu poznati nutricionisti...

Stevija je biljka koja ne sadrži kalorije, a ujedno je 300 puta slađa od šećera. U poslednje vreme ona je postala veoma popularna među dijeteričarima i zagovornicima zdrave ishrane.

Da li je ona zaista zdrava? Da li je savršena zamjena za šećer?

Stevija se na tržištu može naći u obliku tečnosti i ekstrakta/praha, a postala je jedna od glavnih tema među onlajn fitnes zajednicama. Ona se smatra najzdravijim zaslađivačem te kao prirodna zamjena za šećer koja, za razliku od vještačkih zamjena, veoma povoljno utiče na zdravlje, piše Daily Mail.

Ipak mnogi se pitaju da li je biljka koja je 300 puta slađa od običnog šećera zaista toliko zdrava?

Nutricionista Rhiannon Lambert, inače autorka knjige “Re-Nourish: A Simple Way to Eat Well”, kaže da stevija jeste zdrava alternativa šećera, iako može da podstakne želju za dodatnim unosom šećera jer putem slanja signala mozgu može da ga prevari u razmišljanju.

Stevija ne sadrži kalorije, upravo zato što se debija iz listova lekovite zelene biljka (Stevia rebaudiana) koji imaju slatki okus zbog glikozida steviozida.

Iz ovog razloga ljudi često smatraju da je zdravija u odnosu na druge vještačke zaslađivače kao što je aspartam.

Neke studije su pokazale da uzimanje steviozida (dio stevije) može potencijalno da smanji krvni pritisak, a postoje i dokazi da utiče i na inzulin, odnosno da može da smanji nivo glukoze u krvi, te da bude od velike koristi ljudima koji boluju od dijabetesa tipa 2.

“Mnogi sugerišu da stevija još uvijek šalje signale mozgu koji mogu podstaći da unosite još šečere, kao što to čini saharoza. Čak i u tom slučaju, studije nisu pokazale da povećava potrebu za hranom, da utiče na glad ili sitost”, zaključuje stručnjak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *