ČUVAJTE SE OVOG INSEKTA: Izbacuje otrov čim ga pokušate ukloniti s kože, a posljedice su veoma neugodne


Ne samo što nam ovoga ljeta opekline prijete od pretjeranog izlaganja suncu već ih je moguće zadobiti i tijekom noći dok se sjedi uz svjetlost svjetiljke.
Naime, kada sunce zađe opekline se mogu javiti uslijed toksina insekta paederus koji svoje žrtve napada isključivo dok sjede pod nekom svjetlošću. Pune ambulante Ove godine velika najezda insekta paederus zabilježena je u susjednoj Srbiji gdje je veliki broj građana potražio liječničku pomoć.
– Ove godine dermatološke ordinacije pune su pacijenata koji su zadobili opekline od tog insekta. Svakodnevno bi bar 10 posto pacijenta došlo zbog alergije koja je nastala od toksina tog insekta – kazala je za Blic dr. Gorana Isailović, dermatovenerologinja, prenisi vecernji.ba.

Objašnjava kako su ljudi uglavnom zbunjeni i da svi do jednog prvo pomisle da je riječ o herpesu jer kukac ne bode i samim tim ne ostavlja trag uboda. To je i razlog što se ne posumnja da je za sve odgovoran insekt. Na mjestu gdje taj insekt ispusti toksin, kako objašnjava dr. Isailović, nastaje crvenilo, a najčešće stradaju ruke, vrat, noge, lice, dio oko oka.
– To mjesto onda počinje peckati, kao kada se opečete o žar cigarete. Nastaje prava opeklina koja je neugodna, ali nestaje brzo. Nakon sedam dana sve se povlači. Obično se koriste preparati koji lokalno smiruju upalu. Međutim, dok liječenje traje treba se sklanjati sa sunca kako mrlja, koja ipak ostaje, ne bi postala još izraženija – savjetuje dr. Isailović.
Riječ je o kukcu iz skupine kornjaša, nalik mravu, narančaste boje, s kojim su 2003. imali problema u Slavoniji gdje su se deseci građana javili liječniku zbog kožnih reakcija.
Kukac se pojavio oko stambenih zgrada u raslinju, a najezdu su spriječili uklanjanjem raslinja i dezinfekcijom stanova.
U kontaktu s čovjekom kukac nije agresivan, tj. ne bode kao, primjerice, pčele, ose i stršljeni. No, ako ga čovjek prignječi, dok je na koži ispusti tekućinu koja sadrži toksičnu tvar koja izaziva oštećenje kože s crvenilom i plikovima kojimogu biti promjera jedan centimetra, ali mogu biti i veličine dječjeg dlana.
Liječi se kortikosteroidnim kremama te prolazi za nekoliko dana bez posljedica. Taj kukac voli vlažna staništa pa se pretpostavlja da je upravo velika vrućina dovela do većeg broja napada na ljude. Ako se ponegdje jače namnoži, može se provesti zaštita repelentskim sprejevima, mrežama na prozorima i dezinsekcijom.
Ako dođe na kožu, ne smije ga se gnječiti rukom, već otresti, a kožu na kojoj je kukac bio oprati vodom i sapunom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *