CRNA STRANA BIJELE ČOKOLADE: Dobro razmislite prije nego što posegnete za ovom slasticom!

bijela-cokolada
Bijela čokolada, koju djeca naprosto obožavaju, zapravo je mješavina masnoća i kemijskih aroma. Nutricionisti upozoravaju da ovaj proizvod potpuno neopravdano nosi ime ”čokolada”, jer ne sadrži glavni sastojak prave čokolade, kakao.

Kako tvrde specijalisti za ishranu, proizvođači bijele čokolade umjesto kakaova maslaca koriste druge biljne masti, pa bijela čokolada ne može poslužiti ni kao najlošija zamjena za čokoladu.

– Bijela čokolada je slatki otrov koji ne obezbjeđuje neophodne vitamine i minerale i nema apsolutno nikakvu energetsku i hranljivu vrijednost, već isključivo kalorijsku. Za razliku od “obične” čokolade, u bijeloj nema teobromina koji se dobija iz kakao drveta, a djeluje stimulativno na organizam ako se konzumira u umjerenim količinama – kaže primarijus dr Ljubomir Pfaf, specijalista za ishranu.

Stručnjaci upozoravaju da se bijela čokolada mnogo teže probavlja od tamne, jer u najboljem slučaju sadrži do 20 % kakaova maslaca, a oko 14 % sastava čini suha mliječna masa. Ostatak je prije svega šećer, pa u 100 grama bijele čokolade ima i do 57,1 gram ugljikohidrata.

– Riječ “čokalada“ u takozvanoj bijeloj čokoladi uvijek je bila pod znakom pitanja, jer ona u sebi nema kakao, što je osnovni sastojak čokolade. To uglavnom bude mješavina maslaca ili nekih drugih masti, sa dosta šećera i umjetnih emulgatora kojima se postiže ukus – objašnjava nutricionistkinja Milka Raičević.

Ona upozorava da je ovaj “slatki grijeh“ prepun umjetnih aroma, emulgatora i nezdravih zamjena za maslac od kakaa (32,2 grama u 100 grama čokolade).

– Najveći problem sa ovom poslasticom je što nikad niste sigurni šta jedete. Ali ako već ne možete da joj se oduprete, morate se truditi da kupujete od provjerenih proizvođača, da uvijek pročitate sadržaj i, naravno, da ne pretjerujete, jer je sve preko tri kockice previše – savjetuje Milka Raičević.

(Mojmagazin.info/Zena.blic.rs)

Povezano:


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*