Amiška djeca ne pate od savremenih bolesti, alergija im je sasvim nepoznat pojam


Amiška djeca, odrasla na ruralnim farmama na sjeveru Indiane, ne pate od astme niti bilo kojeg oblika suvremenih bolesti. Štoviše, pojam alergije je potpuno nepoznat za ovu djecu.
Riječ je o istraživanju koje je proveo švicarski znanstvenik, koji je ovim istraživanjem usporedio kronična oboljenja djece odrasle na švicarskim farmama i djece rođene u amiškim obiteljima.
“Zaključak je da je stopa suvremenih oboljenja veoma, veoma niska kod amiške djece”, kaže Mark Holbreich, koji je predvodio ovo istraživanje. “Zaista, kao da postoji nešto što štiti amišku djecu, a što je to i dalje ostaje nejasno”, kaže on.
Inače, istraživači su uspoređivali djecu odraslu u relativno zdravim, ruralnim sredinama i došli do zaključka da su amiška djeca zdravija od djece odrasle na europskim farmama. Štoviše, tijekom posljednjih 20 godina zabilježeno je svega nekoliko amiške djece koja su bila alergična na nešto i, generalno, alergije su prava rijetkost u ovoj, prilično zatvorenoj, zajednici.
Inače, amiške obitelji, od kojih mnoge vuku korijene upravo iz Švicarske, žive izolirano od ostatka svijeta, ne koristeći suvremene tehnologije. Nijedna amiška obitelj ne posjeduje auto ili TV.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *